lørdag 3. mars 2012

Veke 9. Vinterferieveke, NTP og folkehelse i fokus.

Denne veka har det vore roleg – og mange har hatt vinterferie. Statens Vegvesen har lagt fram NTP og det har i den seinere tid blitt debattert tema knytt til folkehelse og fri skuleskyss. I dag er det vår i lufta – god grunn til å komma seg ut å nyte det fine været!NTP
Denne uka ble NTP (Nasjonal Transportplan lagt fram).Sotrasambandet er med – men med svært liten offentlig støtte. Av en investering på 3 mld så er det offentlige bidrag kun 400 mill til selve Sotrasambandet (Storavattenet – Arefjorden) samt 200 mill for strekningen Arefjorden – Kolltveit. Dette gir et offentlig bidrag på litt i overkant av 13%. Dersom Fjell og Bergen velger alternativet med ny bro i høyspenttraseen er kostnaden over det dobbelte. Det store spørsmålet blir da? Hvilken konsekvens får dette for bompengetakstene? Vil Staten bidra med mer enn 600 mill dersom man velger det dyreste alternativet? Uavhengig av hvilke alternativ en velger så må man arbeide for lavest mulig bompengesatser.

Slik jeg ser saken er det god grunn til å videreføre begge alternativene i det videre arbeid inntil Statens økonomiske bidrag er mer avklart, samtidig som vi får bedre oversikt over alle kostnader. Ingen er tent med at vi bygger så stort og dyrt samband at all utvikling stopper opp på Sotra på grunn av skyhøye bompenger.

Skulevei

Barn bør gå til skulen!
I linken under kan du lese om tiltak dersom ein opplever at skulevegen er farleg.Folkehelse
Overvekt og fedme er sterkt økende i Norge – og i resten av verden. Overvekt og fedme gir betydelig økt risiko for en rekke sykdommer og uønskede tilstander.
Forebyggende tiltak som økt fysisk aktivitet og et sunnere kosthold må prioriteres for å snu den uheldige vektutviklingen. Mange sektorer må bidra for at dette skal bli en realitet
Dersom du skal gå ned i vekt, må du bruke mer energi enn du får i deg via maten. Å kutte ned på usunne matvarer og søte drikker og være mer fysisk aktiv er en god måte å gjøre dette på. Dessuten må du ta tiden til hjelp.

Voksne anbefales å trene minst 30 min daglig. Fysisk aktivitet bedrer den fysiske formen, gir økt overskudd, virker positivt på humøret, og er en kilde til sosialt samvær.

Du finner mere informasjon på vedlagte link – også om anna helserelaterte emner.
Ha ei fin fin helg
Ove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar