tirsdag 25. juli 2017

Støre og Macron er natt og dag


Jonas Gahr Støres friske sommerutspill i Aftenposten satte morgenkaffen i halsen – Støre sammenligner seg selv med Frankrikes nyvalgte statsminister Emmanuel Macron!

Macron vant valget i Frankrike på optimisme. Han snakket om et forent Europa, nødvendige reformer i arbeidslivet og gode rammebetingelser med lavere skatter for næringslivet. Han skulle modernisere Frankrike, og partiet hans vant valget på optimisme!


Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet svartmaler og forteller skrekkscenarier om borgerlig politikk. Han går til valg på økte skatter og et mer rigid arbeidsliv – rake motsetningen til Macron. Macron sparket nylig forsvarssjefen også - som ikke ville redusere budsjettene. Støre har strøket setningen om ja til EU-medlemskap i partiprogrammet. Han er også en av de mest EU-negative lederne Arbeiderpartiet har hatt. Hans nærmeste samarbeidspartner Senterpartiet, er det mest proteksjonistiske og isolasjonistiske partiet på Stortinget.  Hva drømmer egentlig Støre om? Den samme drømmen for Europa som Marcron?

 

Spådommene dersom de borgerlige vant valget i 2013 var dystre. Da ville blomstene i Frogner parken ville dø, det ville bli umulig for homofile og komme ut av skapet, og det ville være umulig å drive fredsmegling for Norge. Blomstene blomstret i Frognerparken og Pride slo i år alle rekorder for deltagelse i paraden. Norge var også sterkt involvert i fredsforhandlingene i Colombia. Når spådommene ikke ble en realitet kom det nye fraser fra Arbeiderpartiet. Etter oljekrisen kom anklagende mot regjeringen om at alt var «for lite for sent» og at regjeringen ikke tok arbeidsledigheten på alvor.

 

Sakte men sikkert har trenden snudd seg og arbeidsledighetstallene er nå tilbake der de var før oljekrisen. Regjeringen sin politikk og reformer virker, uten at Støre har reelle alternativer. Han leverer kun et budskap om hva han er imot – her er det ikke mye optimisme å finne, slik vi finner hos Macron.

Støre vil øke skattene med 15 milliarder, og reversere muligheten for ungdom i arbeidslivet med midlertidig ansettelser. Han vil skatte på Norske arbeidsplasser, og vil ha et strengt og rigid arbeidsliv.  Det hindrer unge som står utenfor arbeidslivet jobbmulighet.

Kommunereformen er det bred faglig enighet om. Derfor moderniserer vi kommune-Norge, mens Støre vil reversere. Vi innførte fritt behandlingsvalg med stor suksess – Støre vil reversere, selv om 80 000 færre står i helsekø. Regjeringen vil åpne opp for at flere enn NSB kan bruke jernbanen. Dette vil Støre også reversere. 

 

Regjeringen er klinkende klar på at de globale utfordringene verden står overfor, trenger globale løsninger. Klimautfordringer, terrortrussel og flyktningkrise løser ikke hver nasjon alene for seg selv, men kun sammen i et fellesskap. Derfor er Høyre for norsk EU-medlemskap, og medlemskap i Nato samt en rekke andre internasjonale fora. Emmanuel Macron vil knytte EU mer sammen. AP har tatt forholdet til EU ut av programmet. Jeg er veldig spent på hvordan nasjonalistene i Senterpartiet ser på problemstillingen dersom de en gang mot formodning skal i regjeringsforhandlinger.

 

Det var et friskt sommerutspill fra lederen av Arbeiderpartiet, men ikke mye sannhet. Det eneste de har til felles er at de begge snakker fransk, og de tar seg godt ut i fine dresser. Om Støre skal nærme seg den franske statsministeren må han bytte ut politikken og retorikken, og gjerne se til politikken til regjeringen som virker, og som Macron ser.

 

 

Ove

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar