mandag 16. desember 2019

Arbeiderpartiets manglende kunnskap om formueskatt


Arbeiderpartiet stiller seg som vanlig uforstående til at kutt i formueskatten kan være positivt for distriktspolitikken. Det er håpløst å diskutere formueskatt med et parti som ikke vil ta inn over seg hvor skadelig denne skatten er for norsk eierskap, næringsliv og sysselsetting i hele landet.

 


La meg vise et par eksempler:

 

Se for deg en norsk unotert familiebedrift eiet og drevet ute i distriktet. Aksjene eies av familiemedlemmer og ansatte. Denne bedriften har eksistert i generasjoner og er en viktig hjørnesteinsbedrift i kommunen. Aksjene har en skattemessig formuesverdi på 6.140 kr per aksje. Salgsverdien er kr 3.250 kr. Dette betyr at for en personlig aksjonær som har brukt opp bunnfradraget i formuesskatten på annen formue (bolig etc.), påløper det en formuesskatt med 0,85% av aksjenes formuesverdi. Fratrukket verdsettelsesrabatten på 25 %, fører det til en netto formuesskatt på 39 kr pr aksje.

 

Hvis du derimot selger aksjen for salgsverdien på kr 3.250,- og setter salgsbeløpet i banken, blir det ingen verdsettelsesrabatt. Da blir formuesskatten 0,85% av salgsverdien, 28 kr pr aksje. Aksjonærene betaler derfor om lag 40 % høyere formuesskatt per år ved å ha pengene i aksjer fremfor å ha dem i banken.

 

På denne måten stimuleres vi til å sette pengene banken mens de som investerer i aksjer straffes. Utenlandske eiere og institusjonelle eiere slipper unna hele formuesskatten. De utenlandske aksjonærene i den omtalte bedriften kan altså stikke de 39 kronene per aksje i egen lomme!

 

I dette enkle eksempelet tar jeg ikke med effekten av utbytteskatten. Den fører til at stimulansen går ytterligere i favør av bankinnskudd og utenlandsk eie. For å kunne betale formuesskatten, må de norske aksjonærene ta ut utbytte fra bedriften. Da kommer utbytteskatt i tillegg. I mange av disse bedriftene har derfor 70 % av utbyttet de siste ti årene gått til skatter. Aksjonærene selv sitter igjen med bare 30 % av utbyttet.

 

Det finnes også andre tilsvarende eksempler, bl.a. fra et av Norges største selskaper. Der ble det nylig gjennomført en aksjetransaksjon med omtrent like forholdstall som ovenfor. Den norske selgeren fikk omtrent halvert formuesskatten ved å flytte pengene fra aksjeinvestering til bankinnskudd. De utenlandske aksjekjøperne slipper å betale formuesskatt og dertil hørende utbytteskatt. Det er sørgelig at AP ikke ser konsekvensen av dette.

 


 

Bakgrunnen for ovennevnte er at kapitalmarkedet for slike unoterte aksjer ikke er perfekt. Aksjer i unoterte selskaper må oftest selges med en eller annen rabatt, som er helt vanlig og fullt ut aksepterte verdsettelsesmetoder i så vel kapitalmarkedet som blant revisjonsselskapene og i akademia.

 

I Norge utgjør rabattene ved omsetning av unoterte aksjer oftest i området 40-60% av den underliggende fulle verdi i henhold til bl.a. revisjonsselskapet EY m.fl.

 

Maritimt Forum, som bl.a. har gjennomført en undersøkelse viser at 85% av nærmere 300 bedrifter innen den maritime sektoren mener at formuesskatt på arbeidende kapital er det viktigste rammevilkåret å gjøre noe med. For en kapitalkrevende næring som den maritime, vil formuesbeskatningen bety særlig mye for bedriftens konkurranseevne og utviklingsmuligheter.

 

Formueskatten på arbeidende kapital er så definitivt en veksthemmende skatt, særlig i distriktene på grunn av kapitalintensive næringer. Her er det bare å heie på regjeringspartiene og håpe vi klarer å redusere formueskatten ytterligere i tråd med regjeringsplattformen.

 

 

Ove Trellevik

Styremedlem Høyres Bedriftskanal



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar