torsdag 19. desember 2013

Det nermer seg jul!

Denne høsten har gått fort, men jeg er vel etablert på stortinget og har hatt en travel høst. Valgdagen 9.september ble svært spennende for min del. Første gang på stortingslista til Hordaland Høyre, og på en usikker 6.plass. Valgnatten viste prognosene at jeg var inne og ute flere ganger, før endelig opptellingen kunne avsluttes og jeg var sikret fast plass. Det ble et spennende døgn. I denne bloggen kan du lese litt om hvordan høsten i Oslo ble. Det er også mange bilder som gjør bloggen lettlest og er helt uten politisk budskap nå i førjulstida!
Min nye arbeidsplass - Stortinget.
Frammøte til offisiell oppstart på stortinget var 1.oktober. Nesten som første skoledag for over 40 år siden. Det startet med navne opprop i stortingssalen. Det var en spesiell opplevelse. Både uka før og ukene i etterkant gikk med til opplæring etc. Den 8.oktober var det konstituering av storting og valg av ny president.

Den høytidelige åpningen av Stortinget var dagen etter konstitueringen av Stortinget. Da fikk jeg ha med meg Eirik som er min yngstemann og min kone Liv. Det var kjekt. Kongen las opp trontalen, som inneholdt Stoltenberg regjeringens programerklæring for kommende år. 23 oktober var det trontaledebatt og jeg fikk min første opptreden på talerstolen. Senere har det blitt flere.

Kongen utnevnte ny regjering 16.oktober. Det var også en spesiell dag for oss på stortinget, og helt klart for de som ble utnevnt! 

Ny regjering utnevnt i statsråd 16.oktober. Fotografen....er ikke meg!


Trangt om plassen utenfor slottet etter utnevningen av ny regjering.
Her er Monica Mæland omkranset av blomster, og Trude Drevland
 er selvsakt mer enn begeistret

22 oktober var det konstruering i næringskomiteen hvor jeg er fast medlem. Denne komitéen var nr. 1 av topp 3 listen over hvilke komitéer jeg ønsket å arbeide i.
Komiteens arbeidsområder er nærings-, industri- og handelsvirksomhet, skipsfart, statlig eierskapspolitikk, statsgaranti ved eksport mv., konkurranse- og prispolitikk, landbruk, jordbruksavtalen, matpolitikk, fiskeri, fangst, akvakultur og laksefiske. Jeg er Høyres talsmann i saker som angår landbruk, maritim og skipsfart, samt konkurransepolitikk. Vi deltar alle likevel i alt som komitéen arbeider med. Mye spennende å ta fatt i. I komitéen har vi tre statsråder vi jobber med. Det er næringsminister, landbruksminister og fiskeriminister.

 

Næringskommiteen på Stortinget.

Komitéen medlemmer er: Marit Arnstad, Øyvind Korsberg, Gunnar Gundersen, Frank Bakke-Jensen,  Else-May Botten, Pål Farstad, Ingunn Foss, Ingrid Heggø, Line Henriette Hjemdal, Morten Ørsal Johansen, Odd Omland, Jørund Rytman, Knut Storberget, Ove Bernt Trellevik, komitee sekretær er Marit Halleraker.

  
Høstens stortingsarbeid har i all hovedsak vært knyttet til budsjettet for neste år. Det har i prosessen fram til endelig vedtak vært mange møter. «Lefsa», altså budsjett utkastet med merknader - er blitt "bladd" og «tygd» en del ganger. En interessant og lærerik prosess. Man går igjennom dokumentet "lefsa" i komitemøtet og diskuterer merknadene og hvilke man er enig i etc. Er man ikke enig i ordlyden i en merknad - og må vurdere den, - da «tygger man lefse» til neste møte. Noen nye ord og uttrykk har det blitt! Når dokumentet som for næringskomitéen heter Innst. 8 S, og er innstilling fra næringskomitéen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2014, kapitler under Nærings- og fiskeridepartementet og landbruks- og matdepartementet (rammeområde 9, 10 og 11) er endelig ferdig i komitéen, blir den behandlet og drøftet i stortingssalen. Her foregår selve debatten og det politiske "spillet", og intet blir endret på av tall og ordlyd her som får flertall. Flertallet i komitéen har således særdeles stor innflytelse på utfallet i Stortinget. Selve debatten i Stortingssalen for næringskomiteen sin del av budsjettet var 11.desember.

Budsjett debatten er starta, her mellom V og Krf.!
Budsjettet i år innebærer kutt på flere områder i forhold til det som regjeringen Stoltenberg la frem, samtidig som det gir rom for økte satsinger på å styrke landets konkurransekraft med satsing på samferdsel, forskning og utdanning og vekstfremmende skattelettelser.

24. oktober fikk jeg gleden av å delta på middag på Slottet. Det var en fin opplevelse. Da var det på med nyinnkjøpt galla drakt! Jeg har også fått besøke statsminister Erna Solberg i statsministerboligen. Det var en kjekk kveld med gode kollegaer fra Hordaland. En stor takk til Michael Tetzschner og Kristin Clemet også som inviterte hele Høyregruppa hjem til seg en kveld. Vi var minst 50 stk så dette var fantastisk raust.

Ut over arbeidet i komiteen så blir det en rekke møter med ulike organisasjoner etc. Noe reising rundt om kring for å delta i debatter og presentere politikk må også til. Jeg merker det er stor spenning knytt til den nye regjeringen sin "blåblå" politikk på landbruk. Det merkes godt på møteaktivitet og forespørslene om å komme ut å delta i debatter og holde innlegg. Det har også vært flere møter med bedrifter og organisasjoner fra Hordaland. Blant annet Statoil, NHO Hordaland og Bergen Næringsråd m.fl. Alltid kjekt å stå til tjeneste for noen fra Hordaland!
  

Trude Drevland, Monica Mæland, Marit Wrancke, Erna Solberg og Jan Erik Kjerpeseth.

Fredag 15. november var det gallamiddag i Bergen. Dette er et årlig arrangement som Bergen Næringsråd arrangerer. Det var masse kjente og kjekke mennesker fra både politikk, samfunn og næringsliv som deltok. I god stil feiret og hyllet det lokale næringslivet seg selv som seg hør og bør på ekte Bergens vis. Våre to fremste damer Erna Solberg og Monica Mæland fikk selvsagt stor og velfortjent oppmerksomhet. Lenge siden vi har hatt en statsminister fra Bergen, og en næringsminister fra Bergen – og det må selvsagt markeres.

  
En føler seg ialefall velkommen i EFTA sammarbeidet!
Jeg er også varamedlem til stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS. Denne delagasjonen har i EFTA-sammenheng rådgivende funksjoner overfor EFTAs Råd, og fungerer som bindeledd til EFTA-landenes nasjonalforsamlinger i saker innenfor EFTAs tradisjonelle arbeidsområde (frihandel). I EØS-sammenheng er oppgavene blant annet å gi uttrykk for synspunkter på EØS-samarbeidet gjennom rapporter eller resolusjoner og skal gjennomgå EØS-komiteens årsrapport. 17. og 18. november så var det møte i Geneve som jeg fikk deltatt på. Dette var både interessant og lærerikt.
Her er hele EFTA delegasjonen samlet i Geneve.

I Oslo foregår det en rekke ulike arrangement en får mulighet til å delta på. Kåringen av Entrepreneur Of The Year 2013 var et slikt arrangement. Dette foregikk på Oslo Plaza 2. desember, der 600 representanter for norsk samfunns- og næringsliv var med på å hylle vekstskaperne. Prisen skal fremheve selskap som har utmerket seg gjennom etablering av nyskapende virksomhet, eller har utmerket seg med godt lederskap. Kandidaten fra Hordaland var lakseoppdretter Alsaker Fjordbruk fra Tysnes.

Hordalandbordet under kåringen av årets grunder med kandidaten
 Gerhard Alsaker og konen .Roy-Eddy Lie skjenker isvann til "beredskap"

Den uavhengige juryen begrunner kandidaturet fra Hordaland slik:
«Vekstskaperen  Alsaker har gjennom strategiske beslutninger oppnådd imponerende vekst i omsetning og resultater i løpet av sine 27 år i selskapet. Han bobler over av ideer og har gjort investeringer som gjør bedriften godt posisjonert for videre vekst. Vekstskaperen er en ekte entreprenør som ser gleden og verdien av å skape noe nytt, han lever og ånder for virksomheten og lokalsamfunnet, og hans entusiasme trekker frem positive krefter i resten av organisasjonen.
Juryen mener at Gerhard Meidell Alsaker i Meidell AS med sitt engasjement for de ansatte, bedriften og lokalsamfunnet er en verdig vinner av EY Entrepreneur Of The Year 2013, region Vest.»

Øvrige kandidater i region Vest var Brødrene Ulveseth, Dragebygg, Halstensen Holding, Leigland Bygg, O.L. Ståløy, Septik 24 Gruppen, Solid Vedlikehold, Stryvo og Strømberg Gruppen.
Årets Norske vinner totalt sett på landsbasis ble Brødrene Aas i Aas Mek. De går nå videre til den internasjonale finalen i Monaco i juni 2014.


4.desember så arrangerte Høyremannen og stortingskollega fra Haugesund Arve Kambe «jule øl smaking» i Stortingets kjellerstue. Det var en koselig kveld hvor vi i Høyre var samlet til et godt glass jule øl. Her var det mange varianter fra store anerkjente norske bryggeri til merker fra små og helt ukjente bryggerier.
Frank Bakke-Jensen fra Finnmark Høyre og Sigurd Hille fra Hordaland
Høyre diskuterer Hansa kontra Mack juleøl. Hansa vant i år som i fjor!

10 desember var det utdeling av fredsprisen til organisasjonen OPCW, og 11 desember var det fredspriskonsert i Oslo spektrum. Det var en kjempeflott opplevelse å få delta på.  Skuespillerne Claire Danes og Aaron Eckhart ledet konserten, som hadde en rekke internasjonale stjerner på menyen. Konserten har vært avholdt som en hyllest til fredsprisvinneren hvert år siden 11. desember 1994. Denne kvelden var det Mary J. Blige, James Blunt, Jake Bugg, Timbuktu, Morrissey, Omar Souleyman, Zara Larsson og Envy som underholdt gjestene i Spektrum.

Den formelle juleavslutningen til Stortinget var mandag 16. desember. Det ble markert med stående tapasbuffet i vandrehallen. Gode ord fra både stortingspresident og statsminister og flott underholdning til glede både for folkevalgte representanter og administrativt tilsatte.
Høyres stortingsgruppe hadde sin juleavslutning på Bogstad gård onsdag 18.desember. I dag er det 19.desember og vi er ferdig med årets siste møte i Stortingssalen og i Næringskommiteen.

Det er på tide å komme seg hjem å feire Jul med familien! 

Med ønsker om ei god Jul

Hilsen

Ove

Her er en link til NRK som lagde et innslag om den bortkomne på Stortinget!
Klikk her: NRK - Ny mann på tinget

 evt kopier og lim inn i nettleseren: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar