søndag 12. april 2020

Samfunnet vil åpne gradvis og kontrollert


Regjeringen har  besluttet hvilke tiltak vi skal ha i den videre kampen mot koronaviruset. Det gjør de med bakgrunn i nye analyser fra Folkehelseinstituttet og råd fra Helsedirektoratet. De nye tiltakene forutsetter at vi skal ha gode regler for smittevern på plass. Derfor skal Folkehelseinstituttet, sammen med fag- og bransjeorganisasjonene, jobbe med standarder for smittevern innenfor de ulike områdene.


Korona-veileder for barnehager er klar

Barnehagene åpner igjen fra mandag 20. april og senest 27. april. Nå er veilederen for hvordan barnehagene kan sikre nødvendige smitteverntiltak klar.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge på at gjenåpningen skjer på en forsvarlig måte. Den nasjonale veilederen er tydelig på hvordan barnehagene kan forebygge smitte. Det er viktig at barnehagene får tiltakene på plass før åpning, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Syke barn og ansatte må bli hjemme
Veilederen er laget av Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet. Den gir konkrete råd for hvordan barnehagene kan sørge for smittvernfaglig drift.

En av de viktigste føringene i veilederen er at syke barn må holdes hjemme, selv ved svært milde luftveissymptomer og tegn på sykdom.
– Vi vil åpne barnehagene på en trygg måte, derfor er denne veilederen viktig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

– Jeg forstår at foreldre og ansatte kan være bekymret, men erfaringene fra Norge og andre land viser at få barn blir syke av koronaviruset. Dette, sammen med tiltakene som gjøres i barnehagene, bidrar også til at de ikke vil være en viktig gruppe for smittespredning.

For barn som er i risikogruppe eller har foreldre i risikogruppe bør det opprettes dialog mellom foreldre og barnehagen om det er mulig med tilrettelegging. Et alternativ kan være at barnet kun møter i utetiden eller at det opprettes små grupper rundt det ene barnet.

Hygienetiltak og god avstand
God hygiene og redusert kontakt mellom barna er to andre viktige tiltak i veiledningen. Barnehagene skal for eksempel ha plan for håndvaskrutiner og opplæring av barna. For å redusere kontakt anbefales det for eksempel aktivitet utendørs og at barn leker i faste og mindre grupper (se sjekklisten under).

– Barnehagene har forskjellige lokaler og bemanning.. Derfor er det viktig at de finner gode lokale løsninger for å ivareta smittevernet. Vi skal også huske at det å gå i barnehage, se venner og være del av fellesskapet er viktig for barnas trivsel og utvikling, og de ansatte må kunne gi barna trøst og nærhet, sier Melby.

Informasjon til foreldre på flere språk
Om lag 275 000 barn vil kunne vende tilbake til barnehagene i løpet av neste uke.
Utdanningsdirektoratet har laget informasjon som er tilgjengelig på udir.no. Her ligger også veilederen.


Sjekkliste for smittevern i barnehage.
Tiltak som må Være på plass før gjenåpning.

Barnehageeiers overordnete ansvar
Opplæring av ansatte i smitteverntiltak ved at de gjøres kjent med innholdet i denne veilederen
Informasjon til foresatte om nye rutiner i barnehagen
Lage plan for håndvaskrutiner for barn og ansatte
Lage skriftlig rutine for renhold
Lage plan for oppretting og organisering av kohorter
Opprette dialog med eventuelle ansatte som er i risikogrupper og barn som har behov for tilrettelegging
Hygienetiltak
Sikre at det er nok såpe og tørkepapir tilgjengelig ved alle håndvaskstasjoner og toaletter
Opplæring av barna i håndvaskrutiner og hostehygiene
Henge opp plakater om håndvaskrutiner og hostehygiene
Henge opp alkoholbasert desinfeksjon der ikke håndvask er tilgjengelig
Planlegge håndhygienetiltak ute og på tur (våtservietter og alkoholbasert desinfeksjon)
Ha egne avfallsbøtter til bleier og hansker til bleieskift
Redusert kontakt mellom personer
Vurdere bruk av rom i forhold til antall barn i gruppene
Planlegge for aktiviteter ute, herunder ulike tider for ulike grupper
Dele opp lekeplassen slik at barn fra ulike grupper blandes i liten grad
Unngå større samlinger av barn
Passe på at det er tilstrekkelig utstyr som tegnesaker, viskelær, sakser og blyantspissere slik at deling begrenses
Sørge for egen sitteplass per barn ved måltider og aktiviteter, med avstand mellom barna
Sikre gode rutiner for måltider og at mat serveres porsjonsvis
Plan for å redusere trengsel i garderober, toaletter og på vei inn og ut av barnehagen
Kartlegge og organisere oppmøte- og hentetider for å hindre trengsel (alternerende tider for foresatte)
Organisere for at barn kan starte dagen ute
Unngå kollektivtransport ved turer ut av barnehagen
Renhold
Lage en plan for renhold, som beskriver hyppighet og metode for de ulike punktene. Planen må
omfatte toaletter, servanter, hyppig berørte gjenstander (dørhåndtak, trappegelendre, lysbrytere ol.)
Lage en plan for renhold av leker, sportsutstyr, nettbrett og lignende. Leker og gjenstander som ikke kan vaskes ryddes bort
For ansatte
Begrense fysiske møter, eventuelt tilrettelegge for videokonferanse
Holde avstand i pauser
Etablere rutiner for vask av felles nettbrett, datamaskiner/tastaturer
Begrense bruk av offentlig transport





Under kan du lese hele pressemeldingen:

Vil åpne samfunnet gradvis og kontrollert

-          Vi har nå sammen fått kontroll på viruset, derfor kan vi åpne opp samfunnet litt etter litt. Vi skal gjøre det sammen, kontrollert og over tid, sier statsminister Erna Solberg.
Barnehagene, 1.- 4. trinn i grunnskolen og SFO vil bli gjenåpnet, og regjeringen vil i slutten av april oppheve forbudet mot å overnatte på hytta. Frisører og andre virksomheter med en-til-en-kontakt vil få gjenoppta sin virksomhet hvis de følger krav om smitteverntiltak. Endringene vil skje gradvis i løpet av april.
I tillegg vil regjeringen gjenåpne videregående skole for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2, dersom det kan gjøres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.

I løpet av april

-           Vårt mål er fortsatt å slå ned koronaviruset. Nå ser vi at tiltakene begynner å virke. Jeg vil rette en stor takk til alle som har gjort en stor innsats ved å holde seg hjemme, holde avstand og hindre smittespredning. Takket være denne innsatsen kan vi gradvis endre på tiltakene, sier statsminister Erna Solberg.
Regjeringen vil gjenåpne barnehagene fra 20. april og senest 27. april, og 1. til 4. trinn på grunnskolen og SFO fra 27. april.
Det blir nedsatt faggrupper som i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Utdanningsdirektoratet og organisasjonene i barnehage og skole skal lage en konkret veileder og gi opplæring i hvordan smittevern kan ivaretas. Det gjelder blant annet hvordan undervisningen kan organiseres, og henting og levering i barnehagen.
Regjeringen vil gi føringer som gjør at tiltakene blir mest mulig like over hele landet. Disse kravene skal fastsettes i forskrift.
Det skal lages nasjonale kriterier for hvordan man skal håndtere smittespredning i en barnehage eller skole.

Tilbud til alle

-          Foreldre, barn og ansatte skal være trygge på at åpningen skjer på en forsvarlig måte. De skal få god og tydelig informasjon om hvordan de skal begrense smittespredning. Jeg er glad for at de minste barna snart skal få komme tilbake til barnehagene og skolene, sier kunnskapsminister Guri Melby.
Det blir unntak for plikten til å gå på skole for barn i risikogruppene og for barn som lever sammen med familiemedlemmer i risikogruppene, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få fjernundervisning.
Skoleeiere skal fortsatt gi et skoletilbud til alle utsatte barn og unge i skolen, også de over 4. trinn.
-          Det er et mål at alle elever skal kunne komme tilbake til skolen før sommeren, på en eller annen måte, dersom det er smittevernmessig forsvarlig, sier Melby.

Gradvis og kontrollert

Regjeringen vil vurdere strategien og tiltakene for å slå ned korona-viruset regelmessig.
-          Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsnitt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid. Gjenåpningen av samfunnet skal skje over tid og kontrollert. Dette skal vi klare sammen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
For helsefaglige virksomheter med en-til en-kontakt, som psykologer og fysioterapeuter, skal det utvikles bransjestandarder for smittevern i samråd med Folkehelseinstituttet. Disse virksomheten kan drive mer som vanlig når forskriftsfestede krav om smittevern følges, og tidligst fra 20. april.
For andre bransjer med en-til-en-kontakt, som frisører og hudpleiere, skal det utarbeides bransjestandarder for smittevern i samarbeid mellom Folkehelseinstituttet og bransjen. Virksomheter som følger forskriftsfestede krav kan holde åpent senest fra 27. april.
-           Tydelige standarder for smittevern gjør at disse bransjene kan drive sin virksomhet på en trygg måte. Derfor kan vi nå endre tiltakene gradvis, sier Høie.

Overnatting på hytta

Regjeringen har også besluttet at forbudet mot å overnatte på hytta blir opphevet fra 20. april.
-          Det vil ikke lenger være straffbart å overnatte på hytta, men det er fortsatt en nasjonal anbefaling å unngå fritidsreiser, sier Bent Høie.

Dette er tiltakene

Barnehager og skoler
20. april: Barnehagene kan åpne. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Barnehagene kan bruke tiden frem til 27. april for å forberede åpningen dersom de trenger det.
27. april: Skolene åpner for 1. – 4. trinn i grunnskolen. Skolefritidsordningen åpner også.  Videregående skoler åpner for elever på VG3 som følger yrkesfaglig løp i skole og yrkesfagelever på VG2. Forutsetningen er at dette kan gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte.
Det vil bli laget en veileder og kompetanseopplegg slik at skoleeier og ansatte får tydelige, konkrete råd om hvordan de skal forholde seg. Det blir unntak for barn i risikogruppene og for barn som lever sammen med familiemedlemmer i risikogruppene, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få fjernundervisning.
27. april: Universiteter, høyskoler og fagskoler åpner for noen studenter og ansatte. Studenter og ansatte i rekrutteringsstillinger som er helt i sluttfasen av sine studier og prosjekter, og som er helt avhengige av utstyr på lærestedet, kan få komme tilbake til universiteter, høgskoler og fagskoler fra 27. april.  De må følge de samme reglene om avstand som i arbeidslivet, og jobbe hjemmefra når det er mulig.
Hytter
20. april: Forbudet mot å overnatte på fritidseiendom oppheves.
Virksomheter
20. april: Mange helsefaglige virksomheter med en-til-en-kontakt, som fysioterapeuter og psykologer, har ikke hatt mulighet til å drive sin virksomhet fullt ut. Nå vil de kunne drive mer som vanlig dersom forskriftsfestede krav om smitteverntiltak følges. Det skal utvikles bransjestandarder i samråd med Folkehelseinstituttet og bransjen.
21. april: Tjenester med en-til-en-kontakt som frisører og hudpleiere vil kunne holde åpent hvis de oppfyller krav om smitteverntiltak. Før gjenåpning skal det utvikles smittevernkrav i samarbeid mellom bransjen og Folkehelseinstituttet. Dersom bransjeavtale om smittevern kan overholdes, kan også slike virksomheter åpne tidligere enn 27. april.
Andre tiltak
·         Foresatte som krysser landegrenser for å ha samvær med mindreårige barn, skal ikke i karantene på ordinært vis. Dette iverksettes raskt.
·         Forbudet mot kultur- og idretts- og andre arrangementer som ikke ivaretar grunnleggende krav til smittevern vil gjelde frem til 15. juni.
·         Idrettsaktiviteter kan gjennomføres når Helsedirektoratets anbefalinger om avstand og grupper følges.
·         Kommunene pålegges å sørge for at de som skal i karantene eller isolering kan oppholde seg på hotell eller annet sted anvist av kommunen.
·         Sykehusene skal forberede for normal drift etter påske.
·         Helsedirektoratet skal sammen med fylkesmennene arbeide for at kommunene gjenoppretter normal aktivitet i helse- og omsorgstjenesten.
·         Kommunene får et forsterket krav om å ivareta utsatte barn.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar